Бойни делфини пазят военноморската база в Севастопол

Бойни делфини пазят руската военноморската база в Севастопол, твърди анализаторът Х. И. Сътън в публикация за USNI News. Сателитни изображения показват две клетки за бойни делфини, преместени в района на базата през февруари.

Севастопол е най-значимата военноморска база на руския флот в Черно море, припомня Сътън. Делфините могат да изпълняват противоводолазни операции – традиционна роля, за която САЩ и Русия са обучавали морски бозайници. Това може да попречи на украинските сили за специални операции да проникнат под водата в пристанището, за да саботират военни кораби, пише още анализаторът.

Той припомня, че в Севастопол са базирани „много ценни кораби за руския флот“, които са извън обсега на украинските ракети, но са уязвими за диверсии.

По време на Студената война съветският флот разработи няколко програми за морски бозайници, включително обучение на делфини в Черно море.

С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. частта преминава към украинските военни. С анексирането на Крим от Русия през 2014 г., подразделението попадна под контрола на руския флот. Впоследствие програмите за морски бозайници бяха разширени и върнати в оперативна служба.

В арктическия север Северният флот на Русия използва различни видове морски бозайници. Белугите и тюлените, и двата с тежки слоеве мазнини, са по-добре защитени от студа от делфините, използвани в Черно море.