Ген. Атанас Самандов: Украйна ще трябва да се прости с излаз на море

Украйна ще трябва да се прости с излаз на море. Тази прогноза направи в ефира на Програма Хоризонт по БНР генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Самандов.

„Защо забравихте как стоят нещата в Ирак, в Сирия, не се ли прекрояват границите“, каза генералът в отговор на въпрос на водещия дали е нормално границата на Украйна да бъде прекроена.

Бившият командващ на Съвместното командване на силите ген. Самандов заяви още, че очевидно това е война между НАТО и европейските държави срещу Русия, водена на територията на Украйна, и по всяка вероятност се цели разрушаване на федерацията и овладяване на ресурсите й.

И посочи, че всяка война се води или за суровини, или за пазар, затова днес „ставаме очевидци на напрежение в Русия за разпадане на тази държава и за достигане на суровините ѝ“.

„Войната можеше да приключи бързо, ако беше само между Украйна и Русия. Но сега виждаме, че войната е между Запада и Русия“, допълни ген. Самандов в предаването „12+3“.

Той изтъкна, че не приема за правилно посещението на българска делегация в Киев.

Ген. Атанас Самандов беше командващ на Съвместното командване на силите до 2014 г., бил е на мисии в Ирак и в Афганистан, а след това секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев в периода 2014 – 2016 година.

Чуйте какво още каза ген. Самандов:

Интервю на Снежана Иванова с ген. Атанас Самандов в предаването “12+3“

Войната в Украйна