Кирил Петков: Украйна има план за извеждане на кораб „Рожен“ от Черноморск

Украйна има план за извеждане на моторен кораб РОЖЕН от украинското пристанище Черноморск. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков по време на съвместен брифинг в Киев с президента на страната Володимир Зеленски.

Петков коментира, че Пристанище Варна може да се превърне в централна логистична точка за експорт на украинско зърно.

„Благодаря много за вашата помощ нашият кораб да напусне Черноморск. Благодарен съм, че има организиран план за връщане на нашите моряци и кораб“, каза Петков.

От думите на Петков не стана ясно, кога Украйна ще осигури извеждането на кораба.

„Няма да е лесна операция, но техният министър на инфраструктурата се зае да помогне нашият кораб да се върне в България”, заяви Кирил Петков.

„Минирани са подходите на пристанищата, а някои от тях са блокирани от потопени баржи и кранове. Много от корабите вече нямат достатъчно екипаж, за да плават“, заяви неотдавна генералният секретар на IMO.

Maritime.bg припомня, че от началото на военния конфликт Украйна отказва да допусне отплаването на кораби от пристанищата си.

Страната отхвърли обявения от Русия Син морски коридор.

Украйна заяви готовност да гарантира извеждането на корабите от пристанищата на Черно море и Азовско море едва след края на военния конфликт.

До момента нито един търговски кораб не е напуснал местно пристанище.

Хуманитарният морски коридор, обявен от Руската федерация в Черно море | ВИЖ В ПЪЛЕН РАЗМЕР

Сега в Украйна са останали 500 моряци на 84 търговски кораба. 1 500 моряци са евакуирани.

Международната морска организация и Международната организация на труда отправиха апел към „Червения кръст“, „Лекари без граници“ и Върховния комисар на ООН за бежанците с искане за изпращане на жизненоважни провизии на блокираните кораби.

Блокираният в Пристанище Мариупол кораб TZAREVNA (IMO: 9145231)

Украйна твърди, че от началото на военния конфликт с Русия са нанесени щети по пристанищната инфраструктура за над 620 млн. долара. Страната не допуска чуждестранни медии до пристанищата си, включително отказа достъп на екип на Maritime.bg до терминали в областите Одеса и Николаев. Твърденията за поразена пристанищна инфраструктура не могат да бъдат потвърдени по независим начин.

От думите на кап. Александър Калчев, изпълнителен директор на БМФ, в интервю за Maritime.bg стана ясно, че българската компания губи дневно по 15 хил. долара от задържането на кораба в украинското пристанище.

„Планираме през следващите дни да бъде извършена частична смяна на екипажа, така че да не бъдат засегнати правата на моряците по сключените трудови договори. Към настоящия момент това е възможно и ще го направим“, каза изпълнителният директор на БМФ.

Припомняме, че междувременно сили на Донецката народна република и Руската федерация осигуриха евакуацията на 15 моряци от екипажа на моторен кораб TZAREVNA (IMO: 9145231). Моряците бяха транспортирани от Мариупол до Донецк, по-късно до Ростов на Дон и евакуирани с правителствения самолет Airbus A319-112 от Сочи.

Войната в Украйна