Пристанище Мариупол започва да обработва кораби през май, твърдят от ДНР

Разчиства се територията на терминалите на морското търговско пристанище в Мариупол. Извършва се инвентаризация. Това съобщи в официалния си канал в социалната мрежа „Телеграм“ ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин.

Той коментира, че много от прилежащите сгради в пристанището са разрушени, но изтъкна, че „всичко е възстановимо“.

„Пристанището ще функционира напълно и планираме обработката на кораби още през следващия месец“, казва Пушилин.

Това твърдение на Пушилин дава надежди, че през следващия месец ще бъде допуснато отплаването на кораб „ЦАРЕВНА“.

Maritime.bg припомня, че по-рано днес ръководителят на ДНР награди военнослужещи от 5-а отделна Донецка мотострелкова тежка бригада, които особено се отличиха по време на освобождението на този морски възел и града.

Церемонията се проведе на кея пред моторен кораб „ЦАРЕВНА“.

Контролираният от българска компания кораб остана блокиран в пристанището от началото на военния конфликт между Русия и Украйна. След поемане на контрола над пристанището, сили на Русия и ДНР евакуираха 15 моряци от екипажа на бълкера.

Друг кораб с български моряци – „РОЖЕН“, е блокиран в украинското пристанище Черноморск.

Днес приемирът Кирил Петков заяви, че Украйна има план за извеждането на кораба. Не беше съобщено в какъв срок ще се случи това.

От думите на изпълнителния директор на БМФ, кап. Александър Калчев, в интервю за Maritime.bg стана ясно, че българската компания губи дневно по 15 хил. долара от задържането на кораба в украинското пристанище.

„Планираме през следващите дни да бъде извършена частична смяна на екипажа, така че да не бъдат засегнати правата на моряците по сключените трудови договори. Към настоящия момент това е възможно и ще го направим“, каза изпълнителният директор на БМФ.

Войната в Украйна