Смени на блокирания в Украйна моторен кораб „Рожен“

Осъществена е частична смяна на екипажа на моторен кораб „РОЖЕН“ от състава на „Параходство Български морски флот“ АД.

В България са досегашните капитан, главен механик, втори механик, електромеханик и моторист, които останаха на борда на кораба от началото на военния конфликт в Украйна.

В момента главният механик и другите сменени моряци от машинна команда са украински моряци.

Украйна има план за извеждане на моторен кораб „РОЖЕН“ от украинското пристанище Черноморск, обяви премиерът Кирил Петков по време на съвместен брифинг в Киев с президента на страната Володимир Зеленски през миналата седмица.

От думите на Петков не стана ясно, кога Украйна ще осигури извеждането на кораба.

„Няма да е лесна операция, но техният министър на инфраструктурата се зае да помогне нашият кораб да се върне в България”, заяви Кирил Петков.

От думите на кап. Александър Калчев, изпълнителен директор на БМФ, в интервю за Maritime.bg стана ясно, че българската компания губи дневно по 15 хил. долара от задържането на кораба в украинското пристанище.

Припомняме, че междувременно сили на Донецката народна република и Руската федерация осигуриха евакуацията на 15 моряци от екипажа на моторен кораб TZAREVNA (IMO: 9145231). Моряците бяха транспортирани от Мариупол до Донецк, по-късно до Ростов на Дон и евакуирани с правителствения самолет Airbus A319-112 от Сочи.

Войната в Украйна