САЩ опитват да конфискуват руска яхта във Фиджи

Съд във Фиджи допусна конфискация на мега яхтата AMADEA (IMO: 1012531), за която се смята, че е собственост на санкциониран руски олигарх. Плаващата под флага на Каймановите острови яхта е построена преди шест години и има дедуейт от 559 t, дължина 106.1 метра и широчина 17.86 метра. Съдът има максимална далечина на плаване до 8 000 nm. Стойността на AMADEA се оценява на 350 милиона долара.

Според САЩ дейсвителен собственик на плавателния съд е Сюлейман Керимов, за който се твърди, че има връзки с руския президент Владимир Путин. За Керимов е известно, че контролира дялове в „Нафта Москва“, „Газпром“, водещата руска компания за златодобив „Полюс“ и банка „Сбербанк“.

Твърди се, че Керимов има активи до 14 милиарда долара.

От 2018 г. той е включен в списък на САЩ със специално санкционирани физически лица.

По време на съдебни заседания във Фиджи стана ясно, че САЩ твърдят, че краен собственик на плавателния съд е именно Керимов.

Адвокати на фирма „Милемарин Инвестмънтс“, базирана в Монако, която е вписан собственик на AMADEA, обаче твърдят, че краен собственик е бившият директор в гиганта „Роснефт“ Едуард Хадайнатов.

Той не попада в санкционните списъци на САЩ.

Мениджър на яхтата е „Империал Яхтс“, за която също е даден адрес за връзка в Монако, според справка на Maritime.bg в система Equasis.

Върховният съд на Фиджи в крайна сметка се произнесе в полза на американското искане и разреши конфискация на яхтата, въпреки че остави възможност на „Милемарин Инвестмънтс“ да обжалват решението и да изискат временно спиране на изпълнението.

Местното издание FBC твърди, че в пристанищния град Лаутока във Фиджи вече е пристигнал екип на Федерално бюро за разследване (ФБР), който да работи по казуса.

Вижте още: