В Украйна спряха фиктивен внос с българско участие през неработещото пристанище Николаев

Сделка за внос през Пристанище Николаев за 1,2 млн. долара е сключена, когато пристанището не е работило, обявиха от украинската прокуратура. В схемата е замесено неназовано дружество от България. Снимка: Пристанище Николаев

Бюрото за икономическа сигурност на Украйна разследва опит за незаконно изтегляне на 1,2 млн. долара в чужбина от банкови сметки на украинска компания. Това съобщават от офиса на генералния прокурор на Украйна.

В схемата е замесена неназована компания, базирана в България.

Установено е, че по време на военното положение е направен опит за неправомерно изтегляне на 1,2 млн. долара по сметка на българската фирма, открита в банка в Украйна, въз основа на мнима сделка за внос на селскостопанска продукция през терминал на Пристанище Николаев.

Споразумението е било сключено през март тази година по време на активни военни действия в района на Николаев. 

В този период обработката на кораби в Пристанище Николаев е била невъзможна, което показва фиктивността на сделката и опитите за легализиране на средствата, посочват от украинската прокуратура.

По искане на държавното обвинение съдът е запорирал въпросните 1,2 милиона долара в банковите сметки на украинската компания.

Разследването по случая продължава.

Войната в Украйна