Български адмирали: Няма ядрени оръжия на потъналия руски кораб в Черно море

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България

По всяка вероятност на този кораб няма ядрени оръжия. Това заяви пред Maritime.bg контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България.

„Този кораб не е предназначен за нанасяне на такива удари, нито е част от стратегическите ядрени сили на Русия“, подчерта контраадмирал Михайлов, който бе потърсен за коментар по повод разпространени твърдения в български медии, че на потъналия руски кораб в Черно море има ядрени бойни глави.

Контраадмирал Михайлов изтъкна още, че ако тези твърдения са почивали на обективни факти и на кораба е имало ракети с ядрени бойни глави – досега районът, в който е потънал, щял да бъде ограничен и да се провежда операция за изтеглянето и изваждането им.

Понастоящем такива операции не се наблюдават и прилежащите държави на Черно море не са информирани за подобни действия, провеждани от Русия.

Вицеадмирал о.р. Румен Николов, бивш началник на отбраната на Република България и командир на ВМС

„Категорично съм на мнение, че на борда на този кораб няма ядрено оръжие“, коментира пред Maritime.bg вицеадмирал о.р. Румен Николов, бивш началник на отбраната.

Той счита, че по всяка вероятност става дума за разпространяване на недостоверна информация и отбеляза, че до голяма степен с такава стойност са били и съобщенията за минна опасност в Черно море.

Maritime.bg припомня, че информацията за наличие на свободно дрейфащи мини в Черно море засегна морската индустрия и това бе втори икономически удар от началото на военния конфликт в Украйна. Засегнат от информацията за минна опасност бе и промишленият риболов в Черно море.

Вицеадмирал о.р. Пламен Манушев, народен представител, бивш зам.-началник на отбраната на Република България и командир на ВМС

„Като флагман на Черноморския флот, този кораб няма такива стратегически цели“, заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, бивш командир на ВМС и заместник-началник на отбраната.

По думите му, ако на борда на „Москва“ е имало ядрени бойни глави, то корабът би бил съпровождан и охраняван, както се охраняват останалите ядрени сили.

„Не вярвам. По всяка вероятност на кораба не е имало ядрено въоръжение“, отбеляза още той.


Maritime.bg се свърза с официални представители на Черноморския флот на Руската федерация по повод разпространените данни, че на потъналия кораб „Москва“ има ракети с ядрени бойни глави. Те обаче отказаха коментар и изискаха въпросите да се пренасочат към централното командване.

В телефонния разговор от флота обаче заявиха, че разпространяваните информации „в никакъв случай не отговарят на истината“.

По време на буксировката на крайцер „Москва“ до пристанището на местоназначение поради нарушаване цялостта на корпуса, получено по време на пожара и детонацията на боеприпаси, корабът загуби своята устойчивост. Корабът потъна при щормови условия“, гласеше съобщение на Военното министерство на Руската федерация, разпространено в късните часове на 14 април.

Макар Кремъл официално да не признава, че „Москва“ е поразен от Въоръжените сили на Украйна, източници на Maritime.bg в руския флот коментираха, че съдът в крайна сметка потъва след атака от украинските сили, която е планирана с помощта на западни военни специалисти.

Според източниците на Maritime.bg, най-малко 30 са загиналите моряци.

Сред загиналите не е командирът на кораба, както масово твърдят български издания. Той участва в специална церемония в Севастопол след гибелта на „Москва“.

„Москва“ бе ракетен крайцер на руския военноморски флот. Главен кораб по проекта 1164 „Атлант“. Влиза в състава на 30-а дивизия надводни кораби на Черноморския флот. Построен от корабостроителния завод „61 комунара“ в Николаев под името „Слава“. След излизането от експлоатация на противолодъчния крайцер „Москва“ от проекта 1123, наследява неговото име и става флагман на Черноморския флот. „Москва“ бе предназначен за нанасяне на удари по големите надводни кораби на противника, осигурява бойната устойчивост на корабните противолодъчни групи, противовъздушна отбрана на отдалечените съединения, огнева поддръжка на десанта.

Войната в Украйна