Хиляди украински моряци не могат да работят, Киев не ги пуска зад граница

Над 500 чуждестранни моряци, сред които и българи, остават блокирани в пристанища в Украйна. Страната отказва да допусне отплаването на чуждестранните кораби. Преди седмици българският премиер Кирил Петков обяви, че Киев е готов да гарантира освобождаването на кораб „РОЖЕН“ от състава на БМФ, който е блокиран в Черноморск. Към момента обаче нищо подобно не се случило. Вчера транспортният министър Николай Събев проведе среща с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, но от пресслужбата на МТС не съобщават темата с нашия кораб изобщо да е повдигана.

В същото време Руската федерация гарантира, че блокираните кораби в пристанища на Черно море могат да ги напуснат през син коридор. Украйна отхвърли и тази възможност.

Междувременно сили на Русия и ДНР евакуираха български моряци от кораб „ЦАРЕВНА“, блокиран в Мариупол. Очаква се възстановяване работата на местното пристанище и извеждане на търговските кораби.

„ЦАРЕВНА“ се менажира от българската фирма „Навиборн“, която оперира и кораб „ЦАРЕВИЧ“. Двата съда превозват товари на „Метинвест“, а на борда на втория е изписано – „Metinvest Line“. „Метинвест“ е собственик на завод „Азовстал“, където сега са съсредоточени и напълно обкръжени силите на крайнодесния украински батальон „Азов“. Фирмата се контролира от украинските олигарси Ринат Ахметов и Вадим Новински.

Впечатление направи, че украинските военни не освободиха нашите моряци, макар оперираните кораби от българската фирма да обслужват основно товари на украинския завод.

По информация на Maritime.bg, представители на „Метинвест“ са посетили български пристанища, търсейки подходящо логистично решение за износ на товари.

Какво става с украинските моряци?

Подобна е политиката на Киев – украинските моряци не могат да напуснат страната, заради „Закона за пътуване в чужбина по време на военното положение“, който забранява на мъже в мобилизационна възраст да напуснат Украйна. Засегнати са и обучаващите се в морски специалности в местните морски учебни заведения.

Над 25 000 души са подписали електронна петиция в Украйна за незабавно изменение на въпросния закон, с което да се даде възможност на моряците да работят.

Електронната петиция набра нужния брой подписи със зашеметяваща скорост и става задължителна за разглеждане от еднокамарния парламент на Украйна „Върховна Рада“.

В петицията се настоява Украйна да допусне собствените си моряци да пътуват и работят в чужбина, тъй като те са ключови работници и осигуряват средства за местната икономика, която е сериозно пострадала от началото на военния конфликт с Русия.

Украйна е сред най-големите доставчици на морски кадри в Европа.

В петицията са подчертани и препоръките на Международната морска организация.

Към момента не е известно кога въпросът за украинските моряци ще бъде разгледан в парламента.

Предполага се, че блокираните в собствената си страна украински моряци са поне няколко хиляди.