Совкомфлот продава една трета от флота си

default

„Совкомфлот“ е продал около дузина кораба на купувачи в Азия и Близкия изток, според източници на The Wall Street Journal, тъй като руската държавна компания набира средства за изплащане на заеми на западни банки, които прекратяват бизнес връзките си в Русия, за да спазят санкциите, информира Блумбърг.

Компанията, която е сред най-големите танкерни оператори в света, продаде пет кораба на базираната в Дубай Koban Shipping и четири газовоза на базираната в Сингапур Eastern Pacific Shipping, според WSJ. Eastern Pacific е платила 700 милиона долара на банка, която е поела собствеността върху корабите.

Освен това руският корабен гигант преговаря с юридически лица, включително China Merchants Group Ltd., за продажба на други кораби.

Сделките идват преди крайния срок в неделя компаниите в Европейския съюз да прекратят сделките си с Русия, за да се съобразят със санкциите, въведени след инвазията в Украйна. По-рано Lloyd’s List съобщи, че „Совкомфлот“ иска да продаде до една трета от флота си.

„Совкомфлот“ оперира 122 кораба. Базираната в Санкт Петербург компания заяви в писмено изявление, че продава „остаряващи съоръжения, както и плавателни съдове, чието използване изглежда невъзможно поради ограничения, наложени срещу руския търговски флот“.

Вижте още: