Петков призна, че в момента Русия осигурява провизии на моряците от „Царевна“

Премиерът Кирил Петков призна от трибуната на НС, че „хора от пристанището“ в Мариупол, т.е. представители на ДНР и Руската федерация, осигуряват провизии на моряците от кораб „Царевна“.

25 000 долара за сметка на бюджета на МС са похарчени за правителствения самолет, който доведе 15-те моряци от кораба „Царевна“. Това заяви днес в парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпроса на народния представител от ПГ на ГЕРБ/СДС Славена Точева, съобщават от пресслужбата на партията.

Тя попита и премиера Кирил Петков за съдбата на останалите 5-ма моряци на борда на Царевна.

„Притесненията ми са, че преди проведената PR акция от вас моряците стояха блокирани 49 дни на кораба и бяха единственият неевакуиран екипаж, като 15 от тях напуснаха кораба сами“, каза Точева от парламентарната трибуна.

„Нашето правителство пое личен ангажимент да се свързва с екипажа на всеки три дни. Имаше три пъти прозорец, но всички ние преценихме, че опасността е прекалено голяма за тези 260 м, които трябваше да минат с опасност за живота им. За останалите от екипажа –те стоят и чакат да видят кога самият кораб ще може да се предвижи от пристанището до България. В момента те имат избора да напуснат кораба, те не са заложници на кораба, даже в момента им се носи храна от хора на пристанището. Предпочитат да стоят, защото, както знаете, ако капитанът напусне, всеки може да превземе кораба“, отговори Петков.

На въпроса на народния представител коя българска служба е била ангажирана с евакуацията на моряците, той посочи, че цялата операция се е координирала от военно разузнаване и за повече детайли може да бъде извикан генерал Венев, но на закрито заседание на НС.

На 17 април в БНТ заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов заяви: Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е участвал в спасителната операция за моряците от кораба“Царевна“.