Капитанът на „Царевна“: Видяхме как потопиха плаващ кран в пристанището

Капитанът на моторен кораб „Царевна“ Павел Павлов заяви, че моряци от екипажа са видели как украински военни потопяват целенасочено плаващ кран в акваторията на морското търговско пристанище в Мариупол.

Кап. Павлов уточнява, че и други плаващи кранове в пристанището са частично затопени.

Той изтъква, че моряците са забелязали как въпросните съдове биват затопявани в тъмната част на денонощието.

„Това беше през нощта“, казва капитанът на блокирания кораб.

През изминалите дни сили на Донецката народна република са осигурили провизии за останалите на борда моряци от екипажа, предаде НТВ.

Припомняме, че 15 души от екипажа бяха евакуирани от военни на ДНР и Русия. По-късно транспортирани до Ростов на Дон и евакуирани с правителствен самолет от Сочи до Варна.

Вчера премиерът Кирил Петков потвърди, че Русия осигурява хранителни провизии на моряците, останали на борда на контролирания от българска компания бълкер.

„Пет чуждестранни кораба, включително „Царевна“ с екипаж, все още се намират в пристанището на Мариупол. Капитанът на кораба, български гражданин, и няколко души от международния му екипаж чакат помощ на борда вече 2,5 месеца. С началото на боевете за града украинската администрация на пристанището решава да блокира чужденците тук, превръщайки ги в заложници“, коментират от руската телевизия.

„Надяваме се, че ако ситуацията се проточи, властите по някакъв начин ще снабдят кораба с гориво, за да има време да изчака свободен син коридор“, казва Владимир Маринов, старши помощник-капитан на м/к „Царевна“.

Видео:

По темата:

Всичко за войната в Украйна и нашите моряци, четете тук

Какво казаха част от завърналите се в България моряци от екипажа на „Царевна“, вижте във видеото: