Над 90 турски граждани заведоха дела срещу Канал Истанбул

Жители на истанбулския квартал Йеникьой се обърнаха към Окръжния административен съд с искане за прекратяване на проучвателните дейности във връзка с реализацията на проекта „Канал Истанбул“, съобщи днес опозиционната турска телевизия Халк-ТВ.

Адвокатът на ищците Иса Йозтюрк съобщи пред журналисти пред сградата на съда, че на 13 май изтича срокът за подаване на искове в съда срещу реализирането на проекта.

Днес при нас дойдоха 90 души, всички те внасят искове. Те искат правата им да бъдат защитени в съда. Няма друг начин за постигане на справедливост, каза Йозтюрк.

Той добави, че причините за исковете са най-различни, включително свързани с необходимостта от преселване на жителите в други райони на Истанбул. 

Заместник-окръжната председателка на НРП в Истанбул Гюлер Ъшъкджевахир посочи, че против реализацията на проекта се обявяват учени, професионални организации, жители на Истанбул.

Ще бъде унищожена природата, водни басейни, селското стопанство, исторически забележителности. Но най-вече ще бъде нанесена вреда на икономиката в момент, когато страната изпитва сериозни проблеми, каза тя. 

На 26 юни м. г. в Турция бе дадено началото на реализацията на един от най-амбициозните и спорни проекти в историята на страната – Канал Истанбул, който ще свърже Черно и Мраморно море.

Проектът алтернатива на Босфора е сред т. нар. „луди проекти“ на президента Реджеп Тайип Ердоган. Канал Истанбул се очертава като един от водещите инвестиционни проекти за последните години, сред които са летище Истанбул, Северната мраморноморска магистрала, жп линии, пристанища, логистични центрове. Правителството заявява, че тези инвестиции ще имат голям принос за турската икономика, като по този начин ще се увеличи влиянието на Турция в международната търговия и ще има огромни ползи за екологията и за сигурността. 

Още за Канал Истанбул, четете тук