Ръст на товарооборота в Пристанище Варна, което отбелязва 116-а годишнина

Снимка: Пристанище Варна

Пристанище Варна е открито на 18 май 1906 г. Тази дата бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти.

Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години.

Откриването е с церемония, а датата не е избрана случайно – това е именният ден на княз Фердинанд І, който лично пристига за откриването, на борда на българския крайцер „Надежда“. На входа на пристанището корабът пресича лента с надпис „С нами бог“ и князът тържествено заявява: „От името на Нашето Отечество обявявам отворено и предавам навеки поколенията съзиданото чрез енергията на българския дух Варненско пристанище“.

При откриването си пристанището представлява басейн с акватория 21 хектара площ, работни кейове с дължина 731 м и най-голяма дълбочина 11.5 м. Строителството на пристанището дава допълнителен тласък на местната икономика и морския бизнес, а населението на Варна се увеличава с 50%. Точно една година след построяването му през града преминава 20% от целия износ на страната.

116 години по-късно се почитат хилядите строители на Пристанище Варна, както и поколенията, които са участвали в градежа му до момента.

„Пристанище Варна“ ЕАД – държавен пристанищен оператор оперира пристанищни терминали Варна – Изток и Варна – Запад. Разположени на външната граница на ЕС, тези терминали са ключови елементи от черноморската транспортна мрежа, осигурявайки удобен мост за товарен трафик между Европа, Азия, Близкия и Далечния Изток.

От началото на календарната година до момента, през терминалите на „Пристанище Варна“ ЕАД са преминали над 3 млн. тона товари. Обемът на обработените товари е увеличен с над 830 хил. тона в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха днес от пресслужбата на дружеството.

Делът на обработените товари от дружеството е около 30% от всички товари, преминали през българските пристанища. То е най-големият оператор на сухи товари и е лидер на контейнерите.

Модернизацията и обновлението, както и максимално опазване на околната среда са сред приоритетите на пристанището.

Благодарение на тези компоненти през последните двадесет години трендът на обработения тонаж е възходящ.

Пристанище Варна продължава традицията си от миналогодишното отбелязване на празника, отново с конкурс за авторски фотографии. Той е на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“. Тази година фотоконкурсът има за цел да бъдат насърчавани фотолюбители и професионални фотографи, да уловят с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от пристанищната дейност и ежедневните пристанищни гости – плавателните съдове на фона на красивите морски пейзажи.

Вижте още тук: