119 години Пристанище Бургас

Снимка: ДППИ

На 18 май Пристанище Бургас отбелязва 119 години от откриването си. Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. и няколкогодишно строителство превръщат някогашните дървени скели на бургаския бряг в  първото съвременно българско пристанище. Откриването на пристанището е свързано с икономическо израстване на Бургас и допринася за превръщането му в един от основните райони на страната и врата към света. 

През годините обликът на бургаското пристанище се променя – усвоени са нови територии, построени са модерни терминали. Днес в най-големия пристанищен район в страната работят държавен и частни пристанищни оператори. Обработват се стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседните балкански страни и черноморски държави. 

Програма за тържествата на 18 май 2022 г.:

10:00 часа – 15:00 часа – „ Кула на Фаропазача”- свободни посещение в посетителския център  за граждани и гости на Бургас.

10:30 часа  –  „Магазия 1” – тържествена част.

Музикален поздрав от група „Вълнолом” – към пенсионерски клуб на пристанище.

Поздравления от изп. директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов и на гостите на тържеството.

Представяне на компания „Bering Yachts”от Алексей Михайлов, Президент на компанията 

Яхта на компания Bering ще бъде позиционирана на 4-то корабно място и ще бъде достъпна за посещения на гражданите и официалните лица, гости на тържеството от 10:00 до 13:00 часа

11:30 часа – отпътуване с хибриден екокатамаран „Мави” до остров „Света Анастасия”, на официалните лица.

11:00 часа и 13:00 часа – „Магазия 1” – два курса на кораб „Бургус” – безплатна морска разходка за гражданите на Бургас по крайбрежието . Телефон за резервации: 0882 00 41 24.