Кораб „Царевна“: 1000 метра по-близо до свободата

Сателитни изображения, заснети на 7-и и 12-и юни, показват, че моторен кораб „ЦАРЕВНА“ е преместен на нов кей, по-близо до изхода на пристанището и на 1 000 метра от предходната позиция.

Плавателният е блокиран в пристанище Мариупол от началото на военния конфликт между Украйна и Руската федерация.

Украйна блокира морските си пристанища от започването на военните действия и не допусна отплаването на над 100 кораба с 2 000 моряци, макар Русия да бе осигурила син коридор.

Част от екипажа на кораб „Царевна“ бе евакуиран успешно със съдействието на сили на т.нар. Донецка народна република (ДНР).

Припомняме, че официални представители на властта в Киев поеха ангажимент пред правителството на Кирил Петков да бъде осигурено извеждането от терминал в Черноморск на друг кораб, контролиран от българска компания. До момента Украйна не е допуснала нито един плавателен съд да напусне пристанищата й.

Ексклузивно пред Maritime.bg представители на въоръжените сили на ДНР заявиха неотдавна, че предстои извеждане на „Царевна“.

Сателитните изображения са предоставени на Maritime.bg от Иван Димитров от Института за космически изследвания и технологии при БАН.