Представиха пред украинския бизнес възможностите за износ на зърнени товари през пристанищата на България

Снимка: Пристанище Варна

Възможностите за обработка на товари в българските пристанища във Варна, Бургас и Русе бяха представени пред представители на Украинската търговско-промишлена палата по време на събитие, организирано от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Целта на онлайн събитието е да се насърчи сътрудничеството в секторите транспорт и логистика между бизнес партньори от България и Украйна.

След презентациите на българските пристанища са поставени много въпроси, относно транспортната свързаност и логистиката между двете страни в период на криза, съобщиха от БТПП. Установени са полезни контакти между представителите на български пристанища, украински институции, свързани с логистиката, компании от сектора от двете страни, представители на националните и регионални търговско-промишлени палати.

Готовност за съдействие на компаниите от двете страни бе обещано и от Българо-украинската индустриална камара и Украинско-българската търговско-промишлена палата.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди желанието на българските компании да съдействат за реализиране на наличната украинска селско-стопанска продукция. Той подчерта, че има готовност от трети страни за внос на пшеница, слънчоглед и други.

Председателят на Украинската палата Генадий Чижиков приветства участниците във виртуалната среща и сподели, че отличните, практични и човешки взаимоотношения с ТПП от България са основа за възстановяване на търговско-икономическите отношения между двете страни, прекъснати от войната. Той  изрази благодарност за подкрепата от страна на българския народ в този труден момент за Украйна. Съдействие осигуряват и други европейски страни, като Румъния, Латвия, Полша, Естония и има готовност за по-тясно логистично сътрудничество с цел транспортиране и реализиране на суровините и стоките, произведени в Украйна. Това естествено следва пазарните принципи на взаимна полза, реализиране на трети пазари, изграждане на транспортни връзки, както и логистични центрове.

Събитието бе подкрепено от Н.Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България, който отбеляза, че международната търговия е в основата на икономическото развитие, а логистичният сектор е движещата сила. Той информира, че 13 пристанища в Украйна не могат да се използват заради поражения от войната. Има нереализирани 45% от износните стоки на страната. Превози се извършват от няколко пристанища, сред които Измаил и Рени. Двустранна комисия работи за разрешаване на проблемите в областта на транспорта.