Предстои извеждане на блокираните кораби в украински пристанища

В Истанбул на среща между военните делегации на Русия и Украйна, в която участваха и военни от Турция, и представители на ООН, бе постигната договореност мегаполисът Истанбул да стане  координационен център за решаване на зърнената криза. Следващата среща в този формат ще се състои след една седмица в Истанбул. Това заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар пред журналисти във връзка с взетите решения.

Срещата, която поради важността си привлече вниманието на света, бе първият директен контакт от месеци насам между военни делегации на Русия и Украйна, които са във война. Целта на срещата бе да се постигне споразумение по плана на ООН за износ на блокираните поради руската агресия милиони тонове украинско зърно от пристанищата на страната през Черно море към световните пазари.

Поради това, че Турция контролира движението през проливите, които са основните водни коридори за излизане от Черно море и важни за безопасността на корабоплаването и доставките, страната стана инициатор на срещата, която Ердоган договори в телефонни разговори с Владимир Путин и Володимир Зеленски.

 “Работата на срещата премина в позитивна и конструктивна атмосфера. В Координационния център в Истанбул, чието създаване бе договорено от страните, ще има представители на страните. Беше договорено в центъра да се обсъждат основните технически въпроси, свързани с пристанищата, контрола и осигуряването на сигурността на корабите, превозващи зърно от украинските пристанища. Срещата е важна стъпка, предприета за разрешаване на хранителната криза, която тревожи целия свят. Тя ще допринесе и за безопасното извеждане на плавателните съдове, блокирани в украинските пристанища“, каза министър Хулуси Акар. 

Следващата среща на делегациите в четворен формат е договорено да се проведе другата седмица в Истанбул. Предвижда се на нея да се обсъдят още веднъж постигнатите договорености, както и да бъде подписано споразумение, допълни турският министър.