Очаква се подписване на документ за допускане на износа през пристанищата на Украйна в Черно море

Коридорът за транспортиране на зърно през Черно море ще започне да функционира след подписването идната седмица на документ за създаването му между Турция, Русия, Украйна и ООН, пише днес проправителственият турски в. „Йени шафак“.

На 13 юли в Истанбул се проведоха преговори за създаването на зърнения коридор, в които участваха военни делегации от Русия, Турция и Украйна, както и представители на ООН. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви след срещата, че в Истанбул е била направена важна стъпка за осигуряване на безопасен и надежден износ на храни от Украйна през Черно море. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че финалният документ по този въпрос се очаква да бъде подписан другата седмица.

„Йени шафак“ пише, че детайлите, свързани с функционирането на координационния център, който ще бъде създаден в Истанбул, ще станат известни следващата седмица, когато отново ще се срещнат делегациите на „четворката“. Според техническите договореност, постигнати на срещата в Истанбул, функционирането на зърнения коридор ще бъде координирано от ООН. В пристанищата, от които ще се транспортира зърното, ще се намират представители на трите страни и те ще следят процеса на превоза – от потеглянето на плавателните съдове от украинските пристанища до пристигането им в Истанбул.

Турското издание пише още, че на срещата в Истанбул са били постигнати договорености, свързани с разминирането на украинските пристанища. С това ще се занимава Украйна и също така тя ще определя маршрута на корабите със зърното. 

Според дипломатически източници, цитирани от „Йени шафак“, събирането на делегациите на Русия и Украйна в Истанбул е било сложен процес.

Това представлява голям успех, както и постигането на договореността за подписване на такъв документ, отбелязва вестникът. 

Новата среща на представителите на Турция, Русия, Украйна и ООН за зърното може да се състои на 20 или 21 юли, каза вчера източник в Анкара.