Жозеп Борел: Надявам се тази седмица да постигнем договореност за Одеса и други украински пристанища

Снимка: Пристанище Варна

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази днес надежда до края на седмицата да бъде постигнато споразумение за освобождаване на пристанището в Одеса за износ на украинската зърнена реколта. От това зависи животът на десетки хиляди хора, заяви той пред журналисти в Брюксел преди заседание на външните министри от ЕС.

Правим всичко по силите си, за да улесним износа на украинското зърно през през Черно море, през България и Румъния, но това не е достатъчно, заяви Борел. Надявам се тази седмица да постигнем договореност за Одеса и други украински пристанища. За много хора това е въпрос на живот и смърт, добави той. По неговите думи Русия продължава да пречи на износа на украинската зърнена реколта умишлено.

Борел настоя, че  цените на петрола не растат заради европейските санкции срещу Русия. Той посочи, че петролът е поевтинял с въвеждането на европейските ограничителни мерки. Би било хубаво всяко изказване да се основава на данни, иначе всеки може да твърди каквото му хрумне, добави Борел. Цените на петрола днес са такива, каквито бяха преди началото на войната в Украйна, каза той. Борел поясни, че с началото на военните действия петролните цени са скочили, но с въвеждането на европейското ембарго срещу вноса на руски петрол отново са се върнали на предвоенните равнища. Някои държавни ръководители изказаха мнение, че санкциите са били грешка, но това не е така според мен, посочи Борел по повод мнението на унгарския премиер Виктор Орбан, че със санкциите ЕС сам си е навредил.

Знаем, че Русия може да използва газа като оръжие срещу нас, вече го прави. В сряда ЕК ще обсъди бъдещето на газовите доставки. Няма да спрем подкрепата за Украйна. Има опасност за енергийните доставки. ЕК подготвя мерки за всякакво развитие, обобщи Борел.

В отговор на въпрос той уточни, че няма държава от ЕС, която да настоява за облекчаване или преразглеждане на европейските санкции. По неговите думи е необходимо стратегическо търпение по отношение на въздействието на санкциите.

Върховният представител посочи, че на днешното заседание външните министри ще обсъдят продължаването и разширяването на военната подкрепа за Украйна. Очаквам министрите да постигнат политическо споразумение, каза той.

Борел определи като една от малкото добри новини напоследък решението на парламента в Скопие, с което стана възможно началото на преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Няма много добри новини, но тази е добра, заяви върховният представител.