Европейски корабособственици в надпревара за превоза на руски петрол

Европейските собственици на танкери доставят възможно най-много руски петрол преди очакваното налагане на още енергийни санкции срещу Москва, пише „The Wall Street Journal“. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари западните нации обещаха да се откажат от суровия петрол от Москва, а предстоящите санкции породиха страхове сред европейските преработватели и корабособствениците да не бъдат вписани в черния списък заради боравенето с горивото, предаде Блумбърг.

Междувременно доставките за Азия са нараснали. Китай почти удвои своя внос на руски суров петрол до средно 1,13 милиона барела на ден през юни, от 670 000 барела на ден през февруари, според доставчика на енергийни данни Vortexa. Индия внасяше приблизително един милион барела на ден миналия месец, от почти нула през първите два месеца на тази година.

„Въз основа на тази тенденция изглежда възможно Русия да може да изнася целия наличен суров петрол без купувачи от САЩ или Европейския съюз“, каза Дейвид Уех, главен икономист на Vortexa.

Гръцките собственици на танкери, които контролират близо една трета от глобалния флот, са транспортирали около половината от обемите руски суров петрол през май и юни, според брокери. Lloyd’s List Intelligence изчислява, че през тези два месеца гръцки кораби са направили 151 посещения в руски пристанища в Черно и Балтийско море, в сравнение с 89 посещения през предходния период.

Гръцки танкери също плават до Сибир, традиционно запазено място за китайски и руски корабособственици. Kriti Legend например, който е собственост и се управлява от Avin International, пристигна на 12 юли в пристанището Лайжу в Китай след натоварване на суров петрол от Козмино в руски Сибир, според MarineTraffic. 

Санкциите на ЕС ще влязат в сила на 5 декември и изискват забрана на доставките на руски петрол за Европа. Доставките извън континента от танкерни оператори няма да бъдат забранени, но корабите няма да могат да получат застрахователно покритие.

Дългият период от време преди забраната за превоз има за цел да даде достатъчно време на правителствата да преминат към алтернативни енергийни източници извън Русия, според служители на ЕС.

Високото търсене на петрол след нахлуването в Украйна доведе до повишаване на навлото за Aframax танкери до около 40 000 долара на ден, в сравнение с 10 000 долара през януари, казват корабни брокери, цитирани от „The Wall Street Journal“.

Големи европейски собственици на танкери казват, че санкциите могат да ги накарат временно да спрат плаванията за около една трета от техния флот. Но силното световно търсене на петрол ще накара тези кораби да се движат отново, казват те.

„Никой не може да каже какво ще се случи с танкерния пазар, след като санкциите влязат в сила, но в крайна сметка това може да е като цяло положително, тъй като търсенето на петрол все още е високо и корабите вероятно ще бъдат разположени, за да товарят петрол от други дестинации като САЩ и Близкия изток“, каза главният изпълнителен директор на гръцка корабна компания, който пожела анонимност. „Те ще пътуват на по-дълги разстояния, което означава, че ще правят повече пари.“

Двама европейски корабособственици казаха, че към тях са се обърнали китайски танкерни оператори, които са поискали да купят общо шест танкера поради опасения, че няма да има достатъчно капацитет за транспортиране на руски петрол, след като санкциите влязат в сила на 5 декември. Брокери казаха, че китайците конкуренти са искали да купят най-малко осем танкера.

Около 80% от петролния износ на Русия преди нахлуването в Украйна е отивал към редица развити икономики като ЕС, САЩ, Япония и Южна Корея. Руските доставки за Западна Европа са намалели с две трети от началото на войната до 400 000 барела на ден през май, според доставчика на данни Kpler. Но сега голяма част от този обем отива само в няколко страни.

Москва предлага големи отстъпки на тези вносители, които са до 40 долара по-малко за барел в зависимост от клиента, в сравнение с петрола, произхождащ от Близкия изток, САЩ и Африка, според петролни търговци.

Междувременно рафинериите печелят огромни печалби, като купуват руски суров петрол със силно намалени цени и го превръщат в продукти, които се продават на по-високи цени. Отстъпките са особено привлекателни за рафинериите в Китай, най-големият вносител на петрол в света. Brent – ​​глобалният бенчмарк за суров петрол – падна под 95 долара за барел миналата седмица заради надеждите, че Саудитска Арабия ще увеличи добива, но се върна над 100 долара, когато страната не го направи.

Желанието на западните власти да спрат руските товари беше демонстрирано миналия месец, когато американски митнически служители спряха кораб, опериран от гръцка компания, TMS Tankers, след като осъществи преход от Русия до Луизиана с товар мазут и газьол. Корабът, който е плавал от руско пристанище в Черно море за Ню Орлиънс, е бил освободен, след като властите са установили, че товарът е от Казахстан.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано този месец призова собствениците на гръцки танкери да спрат превоза на руски суров петрол.

„Виждаме, че гръцки компании осигуряват почти най-големия флот от танкери за транспортиране на руски петрол“, каза Зеленски пред присъстващите на конференция в Атина чрез видеовръзка от Киев. „Сигурен съм, че това не отговаря на интересите на Европа, Гърция или Украйна.“

Друг метод, който прилагат някои европейски корабособственици за транспортиране на руски суров петрол, е прехвърлянето от кораб на кораб, обичайна.

Десетки STS операции се извършват през последните месеци край южното гръцко пристанище Каламата, според брокери, анализатори и данни от AIS системите.

„Извършват се тъмни STS операции и много хитро укриване на произхода на товара“, каза мениджърът за анализ на товарите на Lloyd’s List Intelligence Мари Бейтс.