ЕС улеснява износа на храни от руските пристанища

Европейският съюз ще направи промени в регламента за прилагане на санкциите си срещу Москва в сряда, като позволи размразяването на някои средства на водещи руски банки, които може да са необходими за облекчаване на затрудненията в световната търговия с храни и торове, съобщи „Ройтерс“, предаде Дневник.

Този ход идва на фона на критики от африканските лидери за отрицателното въздействие на санкциите върху търговията, което може да е изострило недостига на храни, причинен от блокадата на пристанища в Черно море.

Съгласно променения регламент, който се очаква да бъде приет от посланиците на ЕС в сряда, държавите от ЕС ще могат да размразят блокирани преди това икономически ресурси, притежавани от най-големите руски банки – ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, банка „Откритие“, Промсвязбанк, Външноикономическа и Банка „Русия“. В проектодокумента се казва, че парите могат да бъдат отпуснати, „след като се установи, че такива средства или икономически ресурси са необходими за купуване, внос или транспорт на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове“.

ЕС също планира да улесни износа на храни от руските пристанища, които търговците бяха спрели да обслужват след санкциите на ЕС въпреки мерките, изрично освобождаващи износа на храни, каза служител.