Продължава работата за овладяване на ситуацията с баржите с тлеещи въглища край Русе

Изпращат плаващ кран и празна баржа към платформата със запалените въглища в близост до Гюргево, стана ясно на среща на областния управител на Русе Анатоли Станев с представители на румънските институции, ангажирани с потушаването на тлеенето.

Идеята е да се извърши претоварване на трите баржи на други съдове и конвоят, състоящ от четири шлепа, да продължи към крайната си дестинация, а именно Сърбия.

Станев проследи действията на румънските власти, като отиде на място и се запозна със ситуацията. Три от общо четирите шлепа са натоварени с въглища, като тлеене има на два от тях. Оказва се, че огънят е засегнал около 2400 тона въглища. Смята се, че пожарът е възникнал от самозапалване на въглищата, поради високите температури през последните дни.

Въпреки това няма сериозна опасност от замърсяване в трансграничния регион.

Освен това по данни на Община Русе и Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите не са констатирани превишавания на допустимите норми на фини прахови частици. 

Поради запалване на част от товара в единия шлеп, плаващ под сръбски флаг, първоначално той е бил закотвен на пристанището в Гюргево, след което обаче при опит да продължи е останал на транзитната стоянка, на която се намира и в момента цялата композиция.