Осигуриха пари за ремонт на окаяната пътна отсечка до Пристанищен терминал “Варна – Запад”

Осигурени са над 3,3 млн. лева за ремонт на пътната отсечка, свързваща Пристанищен терминал Варна – Запад с републиканската мрежа в района на Девня.

Трасето с дължина около 2 км. е в опасно състояние, а през него преминава основният тежкотоварен трафик към най-големия пристанищен терминал в страната.

От години местната власт в Девня, която е собственик на инфраструктурата, пристанищното ръководство, народни представители и синдикални организации търсиха варианти за осигуряване на средства за цялостен ремонт.

Министерският съвет прие предложенията на Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие за целево финансиране на инвестиционни обекти на техническата и социалната инфраструктура.

В тях е приет и проект на община Девня за реконструкция на общинска пътна мрежа на територията на община Девня – VAR 1132. Именно това е отсечката, която от години възпрепятства нормалното приемане за обработка на тежкотоварни автомобили в държавния пристанищен терминал.

Активно участие за осигуряване на финансирането за ремонт на пътя през последните месеци имаха народният представител от Варна Благовест Белев (ПП), който нееднократно повдига въпроса пред транспортното, регионалното и финансовото министерство.

По информация на Maritime.bg, местната власт е довела целия проект до етап за издаване на разрешително за строеж, което означава, че след тръжни процедури в идните месеци се очаква пълната рехабилитация на отсечката да стане факт.

Видео: