Три украински пристанища на Черно море ще бъдат отворени за износ на зърно

Три украински пристанища на Черно море – Одеса, Южни и Черноморск, ще бъдат отворени за износ на зърно, заяви украинският народен представител Рустем Умеров, член на делегацията, която преговаря с Руската федерация в Турция, предаде „Суспилне“.

„Износът ще се осъществява през три пристанища: Одеса, Южни и Черноморск, но в бъдеще, надяваме се, можем да ги разширим. Трябва да се спазват всички препоръки на военноморските сили и въоръжените сили. Има безопасни коридори, маршрути, които ние сме разработили заедно с военните и всички цивилни кораби ще минават по тези маршрути. Ще продаваме зърно на всички. И всички кораби, които могат свободно да следват тези препоръки, могат да идват при нас“, каза той.

От интервюто пред украинската медия не става ясно кога ще бъдат отворени трите пристанища. Maritime.bg припомня, че в капан на конфликта между Русия и Украйна останаха блокирани два кораба, контролирани от български компании – един в Черноморск и един в Мариупол.

„Никакви руски кораби не трябва да влизат в нашите води. Ние не им вярваме. Дори и да подпишат споразумение с ООН. Това е страна агресор и докато не се придвижат до техните граници, не може да им се вярва. Но относно тези коридори, разработихме механизъм, при който няма да има контрол на тези кораби в морето, само мониторинговата група ще работи с нейния мандат и те ще проверяват само тези кораби да не са въоръжени“, каза народният депутат.

Припомняме, че украинската, турската и руската военна делегация с участието на ООН се срещнаха в Истанбул на 13 юли за преговори за възобновяване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища в контекста на изострящата се глобална хранителна криза. На срещата страните се договориха да създадат координационен център в Истанбул и да проведат втора среща на украинската и руската делегация.