Подписват споразумението за износ през пристанищата на Украйна

Русия и Украйна ще подпишат днес следобед в Истанбул споразумение, предложено от ООН, за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщи канцеларията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предадоха информационните агенции.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъства на събитието заедно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 13,30 ч. по Гринуич (16,30 ч. местно и българско време).

Според турски представители, цитирани от АП, освен деблокирането на зърнения износ от Украйна, споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се в Истанбул да бъде създаден координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.

Миналата седмица украински и руски представители постигнаха в Истанбул принципно споразумение по плана. Той предвижда съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища.

Според турски източници меморандумът съдържа три точки, които се отнасят до износа на около 25 милиона тона зърно през украинските пристанища.