Продължава борбата с тлеещите въглища на баржи край Русе

Продължава борбата с тлеещите на баржи въглища край Русе, предаде репортер на Maritime.bg в крайдунавския град. Операцията започна преди няколко дни, когато в Русе бе установено задимяване. Проблемният конвой, плавал от Констанца към Сърбия, се намира край румънския бряг в района на Гюргево, а високите температури стават причина за самовъзпламеняване на превозвания товар.

По данни на Maritime.bg предстои разтоварване на баржа с метални изделия от конвоя в русенското пристанище, както и се очаква пристигането на още две баржи от Сърбия, на които ще се прехвърли част от товара въглища..

Междувременно екипажът на конвоя със собствени сили и средства продължава овладяването на тлеенето. Съдействие оказват българските и румънските власти.

Специалисти от Дирекция “Морска администрация” – Русе координират хода на операцията.

Това не е първи подобен инцидент край дунавски ни бряг и в никакъв случай не може да се твърди за забавена реакция от страна на българските дунавски власти, каквито политически тези вече развиват край реката. През миналата година бе необходимо провеждането на подобна операция във Видин.

По данни на Община Русе и Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите не са констатирани превишавания на допустимите норми на фини прахови частици във въздуха край българската дунавска столица.