Украйна няма да позволи руски кораби да изнасят зърно от пристанищата й на Черно море

Делегацията на Киев на преговорите с Москва за износа на зърно, блокирано в Украйна поради войната, пристигна в Истанбул, съобщи украинското министерство на инфраструктурата, цитирано от Франс прес.

„Украинската делегация начело с министъра на инфраструктурата Олександър Кубраков пристигна в Истанбул, за да преговаря за решаване на въпроса със зърното“, посочи ведомството в мрежата „Телеграм“.

Съветник на украинското президентство заяви, че Украйна ще подпише дългоочакваното споразумение за износа на зърно само с ООН и Турция, Русия ще сключи отделно споразумение.

„Украйна не подписва никакъв документ с Русия. Подписваме единствено споразумение с Турция и ООН и поемаме ангажимент към тях. Русия подписва огледално споразумение с Турция и ООН“, обяви в „Туитър“ съветникът на президента Володимир Зеленски – Михайло Подоляк.

Подоляк предупреди, че Украйна няма да се съгласи нито руски кораби да ескортират този износ, нито да има какъвто и да било представител на Москва на пристанищата ѝ. Той предупреди, че ще има „незабавен военен отговор“ от украинска страна, при каквато и да било руска провокация по отношение на това споразумение.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Истанбул за подписването на споразумение за износа на зърно, съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес.

Турция съобщи за очакваното подписване в 16,30 ч. местно (и българско) време днес на споразумение, което ще позволи износа на зърно, блокирано на пристанища в Южна Украйна заради руското настъпление. Споразумението ще бъде подписано от Украйна, Русия, Турция и ООН, отбелязва АФП.

„Можем да потвърдим, че подписването се подготвя днес“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който съобщи и за пристигането на Шойгу, който ще парафира споразумението от името на Москва.

Песков заяви, че е много важно да се даде възможност блокираното зърно да бъде изнесено. „Става въпрос за относително скромна част от украинското зърно, но при все това е много важно това зърно да стигне до международните пазари“, допълни той.

Той отбеляза също, че трябва да се позволи пазарите да получат допълнителни обеми руски торове и зърно, чийто износ страда от санкциите, наложени на Москва от Запада заради офанзивата й в Украйна. Както каза тази седмица президентът Владимир Путин тази седмица, „поради надвисналата продоволствена криза е много важно да деблокираме доставките на торове, на хранителни продукти и зърно“, подчерта Песков.

Москва е готова да подпише споразумение с Украйна, Турция и ООН за улесняване на износа на украинско зърно през Черно море, „но няма да действа прибързано“, каза още говорителят на Кремъл, цитиран ДПА.

Според руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, в Истанбул Сергей Шойгу ще има двустранна среща с турския си колега Хулуси Акар.