Отварят пристанищата на Украйна на Черно море за износ на зърнени товари

Киев и Москва подписаха в петък забележително споразумение с Турция и ООН, което ще осигури износ през украинските черноморски пристанища на зърнени товари за световните пазари и ще позволи на Русия да изнася зърно и торове.

С посредничеството на Турция и ООН, големият пробив бележи първата стъпка към прекратяване на противопоставянето, което застрашаваше световната продоволствена сигурност и облекчаване на глобалната хранителна криза, докато двете страни водят война на територията на Украйна.

Подписването на сделката в Истанбул беше наблюдавано от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, като и двамата казаха, че пактът ще попречи милиарди хора да бъдат изправени пред глад и ще облекчи глобалната инфлация, засягаща храните.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков подписаха отделни споразумения с Гутериш и турския министър на отбраната Хулуси Акар.

„Днес има фар за Черно море“, каза Гутериш. „Фар на надежда, фар на възможност, фар на облекчение в свят, който се нуждае от това повече от всякога.“

Споразумението ще отвори пътя към значителни обеми търговски износ на храни от 3 ключови украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, отбеляза Гутериш.

Maritime.bg припомня, че Руската федерация предложи създаването на Сини коридори за извеждане на плавателните съдове, блокирани в пристанищата на Украйна. Тази инициатива бе отхвърлена от украинските власти.

Сегашното споразумение ще използва същите морски коридори, които Русия предложи още в първите дни след началото на военните действия.

Очаква се да бъдат освободени и десетките кораби, на които Украйна не осигури свободно отплаване. Сред тях е и български кораб, блокиран в Черноморск.