Адмирал от турския флот ще оглави центъра, който ще гарантира износа през пристанищата на Украйна

Турски адмирал ще оглавява Съвместния координационен център в Истанбул, който ще отговаря за осъществяването на износа на зърно от Украйна, съобщава турският в. „Тюркийе“.

Центърът ще се ръководи от истанбулския Университет за национална отбрана, а екипът му ще се състои от общо 20 души.

Според сведения на вестника споразумението за реализиране на износа на зърно през Черно море, което бе подписано в Истанбул миналата седмица, ще започне да се прилага още през следващите дни. Благодарение на споразумението украинско и руско зърно ще бъде транспортирано към останалия свят по установен морски коридор. 

Екипът, от който ще се състои координационният център, вече е започнал да пристига в Турция. В него влизат цивилни и военни представители на Русия, Украйна, Обединените нации и Турция. Начело на центъра ще стои турски адмирал, който ще бъде определен от турското министерство на националната отбрана. 

Очаква се центърът да заработи съвсем скоро. Руските и украинските представители ще работят в отделни стаи и ще се срещат само при необходимост.

Дейностите по осъществяването на износа в териториалните води на Украйна ще попаднат в сферата на отговорностите на Киев. Корабите ще бъдат натоварвани в пристанищата в Одеса, Черноморск и Южни. Всички цивилни съдове ще бъдат регистрирани в центъра в Истанбул. Сигурността на корабите ще бъде дистанционно контролирана, а при нужда те може да бъдат ескортирани и от дронове по въздух.  

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от черноморски пристанища. Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който ще извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.