Продават кораб Vera Su на търг

Тече подготовка за обявяване на търг за продажба на м/к VERA SU, който заседна край Яйлата през септември м.г., научи Maritime.bg. Вероятно корабът ще бъде обявен за продажба в рамките на месец, почти година след засядането, което постави на изпитание способностите на службите за реакция при подобен тип инциденти.

След продажбата на VERA SU, с което държавата ще възстанови част от изразходените в операцията за неговото изтегляне средства, ще бъде предявен иск за пълното покриване на всички разходи.

Припомняме, че изтеглянето на кораба струваше на държавата около 2,8 млн. лева.

Междувременно в началото на месеца от съобщение на Окръжен съд – Добрич стана ясно, че имуществените вреди от инцидента са с общ размер от близо 6,7 милиона лева.

26-годишен втори помощник-капитан на кораба е бил на вахта във фаталната нощ. Мъжът, родом от Истанбул, бе предаден на съда от Окръжната прокуратура през април.

Повдигнатото му обвинение е за това, че на 20 септември 2021 г., в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и КК „Русалка“, като вахтен помощник – капитан на кораб VERA SU, плаващ под панамски флаг, заспивайки, допуснал да заседне корабът, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734.85 лева.

По-късно стана ясно, че ход по делото срещу младия помощник-капитан не може да бъде даден, тъй като е нередовно призован. Съдът насрочи ново разпоредително заседание по делото на 29 септември 2022 г.

Всичко по темата, четете на www.verasu.bg или по-долу:

Заседнал кораб край Яйлата