Украински хидрографски кораб удари дрейфаща мина в устието на Дунав

Малък хидрографски кораб на Държавната хидрографска служба на Украйна се е натъкнал на мина в устието на р. Дунав, съобщи генерал-полковник Михаил Мизинцев, началник на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация, предаде РИА Новости.

Според информацията на Мизинцев, инцидентът е от 28 юли, когато кораб ШЛЯХОВИЧ извършва промери във фарватера в устието на реката. „Корабът е взривен“, казва генералът.

Не се съобщава за пострадали и загинали, а украински източници не са потвърдили изнесените данни.

Мизинцев подчертава, че остава висока заплахата от дрейфащи мини както в устието на реката, така и във водите на Черно море.

Към 1100 ч. в събота все още нито един плавателен съд не е напуснал украинските черноморски пристанища.

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви от Пристанище Черноморск, че има готовност за извеждане на първи кораби със зърнени товари, които следва да преминат по договорения с Русия, Турция и ООН коридор.

По-рано през седмицата медии в Украйна предположиха, че по всяка вероятност кораб РОЖЕН на ПБМФ ще бъде първи отплавал по зърнения коридор. В четвъртък корабът на българската компания бе изместен на друго кейово място.

В петък Зеленски наблюдава товаренето на зърно на турския кораб за генерални товари POLARNET, а някои експерти коментираха, че по политически причини е възможно всъщност първо да бъде изведен именно плаващ под флага на съседна Турция кораб.

Също в петък медии в Украйна разпространиха информация, че поне 17 плавателни съда, натоварени със зърнени товари, се очаква да напуснат пристанищата Черноморск, Одеса и Южни.