Румънският флот унищожи поредна мина в Черно море

Военни водолази унищожиха морска мина, плаваща на разстояние около две морски мили от румънския бряг в района на курорта Ефорие, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на министерството на националната отбрана.

Представители на министерството съобщиха, че военни водолази са извършили интервенция в неделя вечерта, за да неутрализират и унищожат морска мина, която е била на дрейф на разстояние около две морски мили (3,6 км) от румънския бряг край Ефорие. Мината е била открита от екип на Бреговата охрана.

Водолазният екип на Военноморските сили е започнал мисията си около 19:30 ч. Мината е била тип ЯМ и е представлявала опасност за безопасното корабоплаване. Тя е била транспортирана до безопасна зона и унищожена чрез експлозия.

Това е втората намеса на румънските военноморски сили за унищожаване на морска мина, която произхожда от районите на север от Румъния, където се водят военни действия. Първата морска мина в зоната на отговорност на румънските военноморски сили беше унищожена през март на 70 км от Капу Мидия, припомня Аджерпрес.