Три кораба дневно ще преминават през зърнения коридор в Черно море

Съвместна комисия с представители на Турция, Русия, Украйна и ООН започна инспекцията на първия кораб, натоварен с царевица, пристигнал от Украйна съгласно споразумението за безопасни доставки през Черно море на блокираното на украински пристанища зърно, предаде турската телевизия НТВ.

След приключването на проверката корабът „Разони“, плаващ под флага на Сиера Леоне, ще продължи към Ливан.

Инспектиращият екип се отправи към търговския кораб, който се намира край северния вход на Босфора, с два катера от пристанището Румелифенери, предаде Анадолската агенция.

Комисията вече е пристигнала и извършва проверяване на товара. Когато инспекцията приключи и ако не възникне проблем, ще бъде подписан протокол и на кораба ще бъде позволено да продължи по направление.

Тази първа проверка представлява своеобразен тест за изпълнението на споразумението от 22 юли, като ако всичко е наред, 16 кораба са в готовност да отплават от украински пристанища, отбелязва НТВ.

Според украинското министерство на инфраструктурата към момента доставките ще бъдат ограничени до три кораба дневно, а месечното количество зърно, което ще бъде превозвано през безопасния коридор в Черно море, няма да превишава 3 милиона тона. Впоследствие както броят на корабите, така и количеството на износа може да се увеличи.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. Отделно в Истанбул е установен Съвместен координационен център, който ще инспектира товарите.