ТУ – Варна стартира магистърска програма за яхтената индустрия

Нова магистърска програма, насочена към яхтената индустрия ще започне скоро в Техническия университет във Варна.

Вече е подписан договор за сътрудничество между висшето учебно заведение и българското представителство на компанията за яхтен мениджмънт “Swiss Ocean Yacht Management”, съобщава БНР.

“Мега яхтите са нов хоризонт не само за ТУ, но и за цяла България”, бяха думите на експерта по морски технологии в университета капитан Андрей Станев, минути след подписването на договора за сътрудничество.

“С този договор, университетът надгражда съществуващите вече морски специалности с нещо, което е широко разпространено в света. Мега яхтите са една нова индустрия за България. Ние ще отворим врати към един нов пазар, който е на върха на технологиите”, каза още кап. Станев.

Свилен Воденичаров, управител на българското представителство на една от големите компании за яхтен мениджмънт, благодари на ръководството на Техническия университет и изрази надежда за една успешна съвместна дейност в бъдеще.

“Виждам една чудесна възможност в ТУ с базата, опита и познанията, които те имат. Комбинирано с нашите познания за яхтената индустрия, това ще донесе много ползи не само за университета, но и за България”, поясни Воденичаров.

Предстои обучението на капитани, механици, както и специалисти в сферата на киберсигурността и мрежовото оборудване в яхтената индустрия. Според кап. Андрей Станев, новата магистърска програма, която може да стартира още през септември, ще открие много нови възможности за студентите.