Украйна най-после разреши на моряците си да напускат страната

Правителството на Украйна допуска моряците да напускат страната и да работят в екипажи на плавателни съдове, след началото на военните действия и настояване на местни и чуждестранни неправителствени организации.

Съгласно решението, мъжете, които са членове на екипажите на морски и речни кораби и продължават да работят на корабите, ще могат да напуснат Украйна. Това освобождаване ще важи и за кадети от учебни заведения, които трябва да практикуват на кораби, предаде News.bg.

Всичко това ще бъде възможно само със съгласието на териториалните центрове за набиране на военен персонал (бившите военни окръжия). Сега, като част от общата мобилизация, военнозадължените мъже от 18 до 60 години не могат да напускат Украйна.

Според премиера Денис Шмигал повече от 100 000 украинци работят в световната морска индустрия, предаде руската служба на BBC.

Maritime.bg припомня, че десетки хиляди участваха в електронна петиция за законодателна инициатива, която допуска украинските моряци зад граница. Документът набра нужните подписи в рекорден срок и стана задължителен за разглеждане от местния парламент. През май моряци от Украйна, заедно със своите семейства, записаха видеообръщение към президента Володимир Зеленски със същото настояване.

От 1 септември предприемачи и служители в компании също ще могат да напускат страната в командировки до 7 дни. Бизнес пътуванията ще се допускат, след заплащане на гаранция в левов еквивалент от около 10 хил. лева.