Русия порази силозно стопанство в пристанище Николаев, което не е включено в зърнения коридор в Черно море

Силозно стопанство във второто по големина украинско пристанище, в Николаев, е поразено при руски обстрел по града вчера. Избухнал е пожар, който все още не е овладян, предаде Ройтерс, като се позова на Държавната служба на Украйна за извънредни ситуации, информира БТА.

В град Николаев има няколко големи терминала за зърно. Някои от тях вече са били атакувани от началото на руската инвазия, която Москва нарича „специална военна операция“.

Украйна провежда контраофанзива в района, който е подложен на постоянен обстрел през последните седмици, в опит да изтласка руските войници от Херсон обратно към Крим – анексирания от Русия през 2014 година украински полуостров, от който те настъпиха към града в началото на войната.

Украинският износ на зърно спадна драстично, след като Русия нахлу в страната на 24 февруари и блокира нейните пристанища на Черно море. Това доведе до значителен ръст на цените на хранителните продукти в световен мащаб и предизвика опасения от недостиг на храна в Африка и Близкия Изток, отбелязва Ройтерс. 

Черноморските пристанища на Украйна отново бяха отворени на 22 юли след споразумение между Москва и Киев. Според украинските власти на тях може да бъдат натоварвани и да отплават между 100 и 150 товарни кораба на месец.

Киев изрази желание да отвори за износ на зърно и пристанището на град Николаев, припомня Ройтерс.