Морският бизнес очаква спешна реакция от властта за увеличените тарифи за преминаване през Проливите

Морският бизнес в България очаква бъдещата власт да приеме спешни мерки, които да намалят негативния ефект и влиянието на конфликта между Украйна и Руската федерация у нас. Това става ясно от изпратено уведомление до политическите партии, които ще участват в предсрочните парламентарните избори на 2-ри октомври и които ще проведат срещи с Българска морска камара, научи Maritime.bg.

Морският бизнес информира още за сериозни проблеми за индустрията у нас, предизвикани от едноличния акт на Турция за увеличаване от 3 до 5 пъти тарифите за преминаване през Проливите.

Най-голямата организация, защитаваща интересите на морския бизнес в страната, очаква и мерки за подобряване на конкурентноспособността на българските пристанища, корабостроителни и кораборемонтни заводи, в т.ч. мерки, касаещи осигуряване на достъпни цени на енергоизточниците за бизнеса.

Сред ключовите теми, които морската индустрия очаква да обсъди с кандидатите за народни представители, е нуждата от реформи в сферата на морското образование, в т.ч. осигуряване на достатъчно финансиране, с цел повишаване нивото на знания и готовност за вливане в индустрията на студентите от висшите и учениците от средните специализирани учебни заведения.

Бизнесът очаква да чуе и плановете на отделните политически партии за развитие на българските морски и речни пристанища.

Пред бъдещите депутати БМК ще настоява за облекачаване на процедурите по привличане на работна ръка от чужбина, когато кадри не могат да се осигурят от родния пазар.

Компаниите от морския бизнес ще настояват и за функциониращо електронно правителство, с което да се гарантира облекчаване на административната тежест при работата на бизнеса с държавните и общински институции.