Даниел Митов: Само стабилно правителство може да развие морската индустрия на България

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври. Maritime.bg публикува без редакторска намеса предоставената от отделните политически партии информация за хода на проведените разговори.

Припомняме, че Българска морска камара обяви най-сериозните проблеми, пред които е изправена индустрията в страната.


Даниел Митов, водач на варненската листа на ГЕРБ/СДС: Само стабилно правителство може да развие морската индустрия на България

Единствено редовно и авторитетно в международен план правителство след изборите на 2 октомври може да реши проблемите на морската индустрия, каза водачът на листата на ГЕРБ/СДС –Варна Даниел Митов.

Наболелите въпроси на бизнеса в Черноморския регион, свързани с влиянието на войната на Русия срещу Украйна, бяха поставени в предизборна среща, инициирана от ръководството на Българска морска камара (БМК).

В нея участваха освен водачът Даниел Митов и кандидатите за народни представители от коалицията Красен Кралев, Павел Христов, Бранимир Балачев и Мария Димитрова, завършила ВВМУ “Н.Й.Вапцаров“.

На 7 октомври се очаква с едноличен акт, основавайки се на международната Конвенция от Монтрьо от 1936 г., Р Турция да увеличи до 5 пъти таксите за преминаване през Проливите, което ще окаже изключително негативен ефект върху бизнеса, посочи зам.-председателят на УС на БМК инж. Светлин Стоянов.

Мерките могат да бъдат насочени към промяна на Конвенцията, която вече не отговаря на новия ландшафт, но това ще отнеме време.

Другият вариант е чрез дипломатични ходове и двустранно решаване на казуса, което вече е правено по време на правителствата на Бойко Борисов и ГЕРБ, посочи Даниел Митов, един от най-успешните външни министри в прехода.

На срещата бяха поставени изключително важните въпроси за довършването на АМ“ Хемус“, за връзката с магистрали и жп между речните и морските пристанища в страната, за реформите в сферата на морското образование, за привличане на чужда работна ръка от трети страни, за електронно правителство и дигитално управление.

За конкуретноспособността на бизнеса са важни цените на тока и газа, които стигнаха рекорден ръст, особено при синьото гориво заради посредниците и офшорките на кабинета „Петков“, посочиха кандидатите за народни представители от варненската листа на ГЕРБ/СДС.

Красен Кралев и Павел Христов предложиха след вота в неделя, БМК да събере всички избрани депутати от Варна и Бургас по темата „Морска индустрия“, която трябва да е обединителна за развитието на бизнеса, който засяга пристанища, корабостроителство, кораборемонт, корабни оператори и агенции за набиране на екипажи и товари.

Редовно и дългосрочно партньорство с конкретни задачи и срокове си обещаха двете страни на срещата.


Maritime.bg не приема платена политическа реклама. Изданието публикува свободно информация, свързана със заявки на политически субекти за развитие на морската индустрия в страната. Купуването и продаването на гласове е престъпление.