Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври. Maritime.bg публикува без редакторска намеса предоставената от отделните политически партии информация за хода на проведените разговори.

Припомняме, че Българска морска камара обяви най-сериозните проблеми, пред които е изправена индустрията в страната.


Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

територията на Морска гара трябва да се промени, заяви по време на среща с Българска морска камара водачът на листата на “БСП за България” във Варна Борислав Гуцанов. Ето какво написа той за срещата с морския бизнес:

Затворих цикъла браншови срещи с Българска морска камара. Няма да скрия, че на нея се чувствах в най-свои води. Поех ангажименти по няколко проблема. Единият от тях е свързан с таксите за преминаване на кораби през Босфора и Дарданелите. По настояване на представителите на камарата ще поставя въпроса с допускането на кораби с руски флаг в българските пристанища, тъй като загубите от наложените санкции и ограничения са огромни. Темата, която обсъдихме детайлно, беше цената на енергоизточниците и механизмите за компенсации. Стигнахме до становище, че това е временна мярка, но, за да има ползи за бизнеса, държавата трябва да предприеме стъпки за изграждане на нови и то ядрени мощности. Докато стане това трябва да се изземат печалбите на всички енергийни дружества и да се сложи таван на цените на тока и газа.

Членовете на морската камара поискаха помощ и за решаване на въпроса с огромните гаранции за транзитираните стоки от и за Украйна. Поговорихме за огромните предимства за страната ни от построяването на интермодалните терминали във Варна и Русе, удвояването на жп линията между двата града, връзката Солун-Кулата-Видин-Сърбия, АМ “Хемус”, но не с кражбата на 3,5 млрд.лв. и др. важни за развитието не само на транспорта, но и на цялата икономика проекти. Поех ангажимент да се направи и обследване, укрепване и разширяване на моста към острова, който е в окаяно състояние. Стигнахме до общо становище, че територията на Морска гара трябва да се промени, но в посока изграждане на Аквариум, конгресна зала, Морски музей и яхтено пристанище.

Кадровото обезпечаване на морския бизнес също бе поставено като проблем. Уверих моите колеги, че при участие на БСП в управлението, освен безплатните учебници от 1 до 12 клас, единния учебник по един предмет, премахването на делегираните бюджети, ще продължим да настояване и за въвеждането на дуалното обучение, реанимирането на професионалното образование и въвеждането на правилото завършващите по държавна поръчка да упражняват професията си в България за определен период от време.


Maritime.bg не приема платена политическа реклама. Изданието публикува свободно информация, свързана със заявки на политически субекти за развитие на морската индустрия в страната. Престъпление е да се купуват и продават гласове.