Технически университет – Варна демонстрира виртуален морски симулатор в Румъния

В Румъния екип от Морския квалификационен и изследователски център към Технически университет – Варна представи за пръв път разработен VR 360-градусов морски симулатор, разположен във виртуалното пространство, където обучаем и аватар на истински инструктор се срещат по начин, по който го правят и на живо, съобщават от учебното заведение.

По този начин не е необходимо обучаемият да пътува до центъра за да бъде обучен.

Инструкторът обяснява в тренажора всеки прибор, намиращ се на мостика и обучаемият може да се разхожда в 360 градусовия симулатор и да присъства на обучението онлайн, а от скоро вече може и офлайн (офлайн обучението се прави, когато приложението вече е изтеглено на устройството (таблет, лаптоп или смартфон) и може да се прави дори без интернет връзка).

Цялата разработка на VR 360-градусовото учебно обучение беше представена и презентирана на партньорите по проекта чрез високотехнологичните очила за виртуална реалност Meta Quest 2.

“Демонстрацията предизвика страхотен интерес от технологията и от иновативния начин за обучение и отвори идеи за продължение на проекта и за нов още по-технологичен и бюджетен проект. Беше представена презентация какво е необходимо като софтуер и хардуер, за всеки инструктор, за да се създаде съответното обучение”, коментират от ТУ – Варна.

Обсъдени са възможностите за съвместни бъдещи проекти.

Можете да видите малка част от това обучение.