Украйна призовава за подновяване на споразумението за износ на зърнени товари през Черно море

Украйна обвини Русия, че блокира пълното прилагане на споразумението за износ на зърно и селскостопански продукти от Украйна през Черно море, постигнато през юли с посредничеството на ООН и Турция, съобщи Ройтерс.

„Русия умишлено блокира пълното осъществяване на зърнената инициатива. В резултат (украинските) пристанища през последните няколко дни работят само с 25-30 процента от капацитета си“, заяви украинското министерство на инфраструктурата в канала си в „Телеграм“.

Украинските власти съобщиха, че в неделя от черноморските пристанища на страната са отплавали седем кораба със зърно за Азия и за Европа.

Сред корабите, които отплаваха в неделя, е и един, чартиран от Световната програма по прехраната на ООН и натоварен с 40 хиляди тона пшеница. Той плава от Черноморск за Йемен. Украинският президент Володимир Зеленски приветства отплаването на кораба и заяви във видеообръщение: „Много е важно, че днес отплава шестият кораб от наше пристанище с храни, нает в контекста на Световната програма по прехраната на ООН.“

„Този кораб плава за Йемен с пшеница. Етиопия, Йемен и Афганистан – тези три страни вече са получили храни благодарение на нашия износ и програмата по прехраната на ООН“, каза украинският президент.

Украйна призовава за подновяване на споразумението, но опасенията дали Русия ще се съгласи за удължаването му след крайния срок 19 ноември се усилиха, след като Русия неколкократно изрази оплаквания от начина на прилагането му. Генадий Гатилов, руският посланик към ООН в Женева, каза миналата седмица пред Ройтерс, че Москва е връчила писмо на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш със списък от оплаквания.

Други опасения сред експертите предизвиква времето за изчакване на корабите поради намаления брой на проверките – значително по-малко от предвидените 12 дневно.

Споразумението, сключено през юли, отвори възможността за Украйна да възобнови експорта на зърно през черноморските си пристанища, затворени след началото на руската инвазия. Москва от своя страна получи гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

От 1 август по силата на подписаното в Истанбул споразумение от Украйна са отплавали 380 кораба с 8,5 млн. тона храни към страни от Африка, Азия и Европа, се казва в съобщението на украинското министерство на инфраструктурата.