Над 170 са корабите, които очакват да натоварят зърнени товари в пристанища на Украйна

Руските инспектори значително удължават проверките на корабите. В резултат – 165 кораба са „заседнали на опашка в близост до Босфора и броят им продължава да нараства ежедневно“, заяви украинското външно министерство, предаде БГНЕС.

„Имаме основание да смятаме, че забавянето на руските инспекции на корабите е политически мотивирано“, добави то.

Плавателните съдове чакат да преминат през щателния процес на инспекция, изискван от подкрепеното от Турция и ООН споразумение, целящо да осигури достъп на украинското зърно до чуждестранните пазари и да намали опасенията от световна продоволствена криза.

От влизането в сила на сделката между Русия и Украйна на 1 август досега над 8,5 млн. тона зърно и хранителни продукти са изнесени за Европа, Близкия изток и в по-малка степен за Африка по данни на Съвместния координационен център (СКЦ), наблюдаващ споразумението.

В изявление СКЦ потвърди закъсненията, но не посочи вина на никоя от страните.

„Съвместният координационен център е загрижен, че закъсненията могат да доведат до смущения във веригата за доставки и пристанищните операции“, се казва в съобщението.

Говорител на базирания в Истанбул център заяви пред АФП, че над 170 кораба чакат в Босфора, за да се отправят към украинските пристанища за товарене на зърно.

„Съвместният център обсъжда начини за справяне с изоставането, като отбелязва, че следващата реколта наближава и силозите в украинските пристанища, обхванати от инициативата, скоро отново ще бъдат пълни“, заяви центърът.