Автономни съдове са участвали в украинската атака срещу кораби на руския Черноморски флот

Украинските военни, извършили тази нощ „терористична атака“ срещу кораби на руския Черноморски флот и граждански плавателни съдове в Севастопол, са били обучени от британски специалисти. Това заяви днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС, предаде БТА.

Снимка: Сергей Севастиянов / „Российская газета“

Според ведомството подготовката на военните от украинския 73-и специален център за морски операции е била осъществена под ръководството на британски експерти в град Очаков, Николаевска област. Министерството допълни, че по негови данни тези специалисти от британските военноморски сили са замесени в „планирането, подсигуряването и осъществяването на терористичния акт в Балтийско море от 26 септември т. г., когато бяха взривени газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток-2“.

Министерството уточни, че в атаката в Севастополския залив са участвали девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски безпилотника. Според него руските кораби са ги унищожили.

При нападението са получили „незначителни повреди“ руският миночистач „Иван Голубец“ и заграждения в залива Южная. Атакуваните кораби от Черноморския флот участват в мерките за сигурност на зърнения коридор в рамките на международната инициатива за извозване на селскостопанска продукция от украинските пристанища, заяви военното министерство на Русия.

Според Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, в Севастополския залив на окупирания от Москва полуостров Крим са нанесени щети на четири военни кораба на Русия, включително една фрегата и един десантен кораб. Това съобщиха онлайн изданието „Хвиля“ и други украински медии, като се позоваха на пост на Герашченко в „Телеграм“.