Няма да има движение на кораби по зърнения коридор в Черно море, обяви центърът в Истанбул

На 22 юли в Инстабул бе подписан пакет от документи, с които се осигурява износ на зърнени товари и торове от пристанища на Украйна и Русия. Обявено бе, че инициативата има за цел да не бъде допусната глобална продоволствена криза. Твърдеше се, че кораби ще изнасят украинско зърно за нуждаещи се бедни страни.

Първият документ определи механизъм за износ на зърнени товари от украинските пристанищата Одеса, Черноморск и Южни. Създаден бе Съвместен координационен център, базиран в Истанбул, в който участват представители на Русия, Турция, Украйна и ООН. Центърът бе натоварен и със задача да следи за контрабанда на оръжия, за да бъде сведена до минимум вероятността от провокации. Сделката за зърнения коридор в Черно море бе сключена за срок от 120 дни, който трябваше да изтече във втората половина на м. ноември.

Вторият документ бе меморандум, сключен между Русия и ООН, който предвиждаше участието на световната организация в работа по премахване на антируските ограничения, които възпрепятстват износа на селскостопанска продукция и торове от страната. Той има срок от три години.

Вчера Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че Русия спира участието си в зърнената сделка след нападение срещу военни и търговски кораби на рейда на пристанище Севастопол, които участваха в осигуряването на сигурността на зърнения коридор.

Русия многократно изтъква, че изнасяното от Украйна зърно се превозва основно до Западна Европа и нищожно количество достига до наистина нуждаещи се бедни страни. Руското външно министерство, позовавайки се на данни на ООН съобщи, че над 390 кораба са плавали по хуманитарния коридор в Черно море, като са изнесли над 9 милиона тона зърнени товари от пристанищата Одеса, Южни и Черноморск. В същото време половината от всички доставки са за Европейския съюз и такива развити страни като Обединеното кралство, Израел и Южна Корея. Нуждаещите се държави, по-специално Сомалия, Етиопия, Йемен, Судан, Афганистан, са получили нищожните 3%, основно чрез Световната програма за храните.

Що се отнася до руската част от хранителната сделка, Москва многократно съобщи, че са налице трудности при изпълнение на меморандума. По-специално руските кораби с храни и торове все още не могат да бъдат приемани в европейските пристанища поради санкции, а също така има сериозни застрахователни проблеми.

Военното министерство на страната отбеляза, че атакуваните вчера кораби са участвали в осигуряването на сигурността на зърнения коридор като част от международна инициатива за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища. Руското външно министерство уточни, че Москва преустановява изпълнението на споразумението от 29 октомври за неопределено време. Ведомството отбелязва, че във връзка с действията на украинските въоръжени сили, които се ръководят от британски специалисти, руската страна не може да гарантира безопасността на търговските кораби, участващи в Черноморската инициатива.

Все още не е планиран разговор между президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган относно ситуацията около сделката за зърно, съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. Ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки подчерта, че решението за оттегляне от сделката за зърно е взето преди всичко, за да се гарантира сигурността.

В неделя четири кораба се намират на рейда пред Одеса – DESPINA V, AFRICAN ROBIN, ST. SOFIA и NIKOLAOS A.

Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не са потвърдени за днес в Черно море, съобщи Съвместният координационен център, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„СКЦ не постигна обща договореност за излизането и влизането на товарни кораби на 30 октомври“, посочва центърът в разпространено тази нощ изявление, след като Москва прекрати участието си в споразумението, подписано на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като основание атака с дронове срещу нейни кораби.

СКЦ съобщи, че координаторът на ООН за Черноморската инициатива Амир Абдула е бил уведомен вчера от руската делегация за опасенията й и е информирал за тях турската и украинската делегация.

„СКЦ проучва развоя на последните събития, оценява въздействието им върху дейността му и обсъжда следващите етапи“, допълнил той.

Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.

От началото на месеца Украйна критикува бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги възпрепятства.

СКЦ съобщи, че 170 товарни кораба изчакват за проверка край Истанбул.

Тема в развитие: Войната в Украйна