Русия: Възможно е дроновете, атакували Севастопол, да са спуснати от търговски кораби в Черно море

Морските безпилотни ударни апарати, участвали в атаката срещу военни и търговски кораби в Севастопол, може да са спуснати от търговски кораби, превозващи зърнени товари от пристанища на Украйна. Това съобщиха в неделя от Министерството на отбраната на Руската федерация, предаде ТАСС.

Илюстративно изображение

Военното ведомство уточнава, че вече са изтеглени и обследвани останки от Черно море на морски безпилотни апарати, участвали във вчерашната атака, която бе определена от Русия като „терористичен акт“ и стана окончателна причина за спиране на зърнения коридор.

Установено е, че навигационните модули на атакувалите Севастопол морски дронове са канадско производство.

„Въз основа на резултатите от възстановяването на информацията, прочетена от паметта на навигационния приемник, беше установено, че пуск на морски безпилотни апарати е извършен близост до град Одеса“, казаха от министерството.

Въпросните дронове са плавали в зоната за безопасност на зърнения коридор, след което променят курса си в посока руската военноморска база в Севастопол, допълват от министерството.

Руски експерти твърдят, че е напълно възможно някои от дроновете да са спуснати във водите на Черно море от кораби, превозващи зърнени товари от морските пристанища на Украйна.

Вчера руското министерство на отбраната съобщи, че са били унищожени девет БЛА и седем автономни морски дрона. По-късно военното ведомство съобщи, че Русия спира участието си в сделката за износ на зърно от пристанищата Одеса, Черноморск и Южни.

Тема в развитие: Войната в Украйна