Разрешават на кораби с украинско зърно да отплават

За днес, 31 октомври, е съгласувано движението по зърнения коридор на 16 кораба. Графикът е приет от делегациите на ООН, Турция и Украйна и без участието на Русия, съобщиха Ройтерс и БТА. Това става ден след като Русия прекрати участието си в споразумението, което през юли направи възможен износът на зърнени товари от пристанищата Одеса, Черноморск и Южни. В съобщението на Съвместния координационен център се казва още, че трите делегации са се договорили още в понеделник да бъдат извършени инспекции на 40 кораба, плаващи от Украйна. Центърът съобщи също така, че руската делегация е била информирана за планираните действия.

Русия ще проведе в най-скоро време контакти с Турция и ООН по въпроса за зърненото споразумение. Това заяви пред журналисти руският заместник външен министър Андрей Руденко, цитиран от ТАСС. „Предстоят ни контакти с ООН и Турция като участници в споразумението от Истанбул. Тези контакти ще се състоят в най-скоро време“, каза той.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар преговаря с представители на Москва и Киев за възобновяването на сделката за износ на зърно от украински пристанища. Това става ясно от разпространено съобщение на турското министерство на отбраната, цитирано от Анадолската агенция. В разговорите се напомня за важността на продължаването на инициативата, за която се твърди, че има положително въздействие върху света и показва, че всички кризи могат да бъдат решени чрез добра воля и диалог. Освен това е важно да се избягват всякакви провокации, които биха могли да окажат негативно въздействие върху по-нататъшното функциониране на (зърнения) механизъм, се подчертава в изявлението.

Москва обяви вчера, че замразява участието си в това споразумение след атака с дронове срещу руския Черноморски флот, базиран в Севастополския залив.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. ООН и Русия подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който световната организация се ангажира да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари. Друг документ утвърди механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Въз основа на споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН беше създаден СКЦ, който трябва да осигури проверката на корабите със зърно, както и да възпрепятства провокациите и да предотврати контрабандата на оръжие. 

В изявлението на турското министерство на отбраната се посочва, че в резултат на работата на СКЦ 9,3 милиона тона зърно са изнесени от украинските пристанища. Русия твърди, че нищожно количество товари – едва 3%, са достигнали до нуждаещи се страни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази „сериозно бепокойство“ за по-нататъшната съдба на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море и поради тази причина отложи с ден посещението си в Алжир за участие в срещата на върха на Арабската лига, за да се съсредоточи изцяло върху този въпрос, каза говорител на Обединените нации, цитиран от Ройтерс.

„Генералният секретар продължава с интензивните си контакти за възобновяване на участието на Русия в споразумението“, каза говорителят Стефан Дюжарик. „Друга цел на тези контакти е и пълното възстановяване на инициативата за облекчаване на износа продоволствие и торове от Украйна и за премахване на пречките пред износа на продоволствени стоки и торове от Русия.“

Зърнената сделка е провалена от режима на украинския президент Володимир Зеленски, ръководен от Великобритания, заяви в „Телеграм“ говорителката на руската дипломация Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи, ръководени от британски спецове, за да бъде добавен към ядрения шантаж и продоволствен такъв. Не им стигат парите и оръжията. Те искат повече смърт. Това е адският трон, на който се държи киевският режим – пари, оръжия, смърт“. Така говорителката коментира обвиненията на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че Москва смята да отстъпи на други страни 500 000 тона зърно, най-вероятно откраднато от Украйна.

Захарова подчерта, че Москва отдавна предлага да предостави безплатно собствени торове на нуждаещи се страни, както неведнъж са заявявали и руският президент Владимир Путин, и външният министър Сергей Лавров. Докато „на киевския режим заради присъщата му алчност му се свиди да дава всичко и на всички, дори когато други даряват (нещо) на други“.

По-рано министерството заяви, че „киевският режим“ е извършил в събота терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата. Според Москва всички те са били унищожени. При нападението са получили „незначителни повреди“ руският миночистач „Иван Голубец“ и заграждения в залива.

Според руското ведомство  украинските военни, извършили атаката, са били обучени от специалисти на британските военноморски сили. 

Русия, включително съвместно с Турция, е готова безвъзмездно да достави в срок от четири месеца до 500 000 тона зърно на най-бедните страни, заяви аграрният министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев в ефира на телевизия „Росия-24“.

Европейският съюз „призовава Русия да преразгледа своето решение“ да се оттегли от споразумението за износа на зърно от украинските пристанища, жизненоважен за световното продоволствено снабдяване, заяви в Туитър ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Това решение „застрашава основния маршрут за износ на зърно и торове, необходими за справяне със световната продоволствена криза, предизвикана от войната“ в Украйна, изтъкна той.

Тема в развитие: Войната в Украйна