Русия: Не може да се гарантира безопасността на корабите по зърнения коридор в Черно море

Недопустимо е кораби да преминават през коридора за сигурност в Черно море, след като Русия временно спря участието си в сделката, позволяваща износа на зърно от Украйна, заявиха от федерацията, предаде Ройтерс.

„Движението на кораби по коридора за сигурност е недопустимо, тъй като украинското ръководство и командването на въоръжените сили на Украйна го използват, за да провеждат военни операции срещу Руската федерация“, каза руското министерство на отбраната.

„При сегашните условия не може да става въпрос за гарантиране на сигурността на какъвто и да е обект в посоченото направление, докато украинската страна не поеме допълнителни задължения да не използва този маршрут за военни цели“, заяви ведомството.

То не каза какво Русия би направила, ако по маршрута продължат да плават кораби.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Москва не може да позволи безпрепятствен износ на зърно през Черно море. По думите му споразумението за зърното не може да се прилага без Русия, посочва ДПА.

„Не можем да позволим безпрепятствено преминаване на плавателни съдове без наша проверка“, каза той на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Изявлението, изглежда, беше в отговор на позицията на ООН, че износът може да продължи и че сделката остава в сила.

В събота Русия временно спря да прилага споразумението, договорено с посредничеството на Турция и ООН, посочвайки като основание извършени от Украйна нападения с дронове срещу нейния Черноморски флот, отбелязва ДПА.