Снимки от птичи поглед: Кораби край Истанбул в очакване на преход по зърнения коридор в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря в близките дни с президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, съобщи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу, цитиран от частната телевизия НТВ, предаде БТА. Министърът посочи, че Турция продължава с дипломатическите си действия по отношение на зърнения коридор.

„Проблемите трябва да бъдат преодолени, за да продължат доставките на зърно, ние, Турция, ще продължим да полагаме усилия. Нашият президент ще има разговори с Путин и Зеленски“, каза той.

Днес още три кораба отплаваха от украински пристанища, предаде Ройтерс, позовавайки се на координационния център на сделката, сключена под егидата на ООН за зърнения коридор в Черно море.

Днес е вторият ден, през който кораби продължават да превозват зърнени товари, след като Русия преустанови участието си в инициативата.

В изявление на координационния център се казва, че движението на корабите е съгласувано от делегацията на ООН, както и украинската и турската делегации в базирания в Истанбул Съвместен координационен център (СКЦ). Руската делегация също е била информирана.

Амир Абдула, координаторът за инициативата от страна на ООН, е продължил „своите дискусии с трите делегации на страните участнички в опит да бъде подновено цялостното участие в СКЦ“, се казва още в изявлението.

Френският в. „Паризиен“ цитира днес изявлението на Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси, че не е възможно кораб, свързан с износа на украинско зърно, да е участвал в нападението с дронове срещу руския Черноморски флот. Maritime.bg припомня, че Русия не изключи поне един от морските дронове (USV), с които бе осъществен неуспешния опит за атака, да е бил спуснат от търговски кораб.

Руският президент Владимир Путин повтори обвиненията на министерството на отбраната, че Киев е използвал коридора за износ на украинско зърно, за да нападне Черноморския флот на страната му, отбелязва френският в. „Монд“. „Украйна трябва да гарантира, че няма да има заплаха за сигурността на гражданските кораби“, добави Путин.

Текст: По материали на БТА
Снимки: Каптан Хабер Аджанси

Войната в Украйна