Застрахователи се оттеглят от зърнения коридор в Черно море

Без подкрепата на Русия няма да бъде дългосрочно и устойчиво продължаването на зърнения коридор в Черно море, както и безопасно за плавателните съдове, предупреждават представители на ООН.

Снимки от птичи поглед: Кораби край Истанбул в очакване на преход по зърнения коридор в Черно море

Съвместният координационен център на ООН (JCC) в Истанбул обяви във вторник, че кораби няма да плават по коридора в сряда.

„Движенията на кораби и инспекциите, извършвани след като Руската федерация спря участието си в дейностите по изпълнението на сделката, са временна и извънредна мярка“, обясни органът на ООН в изявление на уебсайта си, предаде „ТрейдУиндс“.

Инспектирани са над 60 кораба или им е разрешено да плават през коридора, откакто Русия обяви, че спира участието си в схемата на 29 октомври и след украинско нападение с дронове срещу Севастопол.

„Не е ясно дали инициативата [за Черноморски зърнен коридор] ще продължи да функционира и под каква форма“, коментират от компанията за морска сигурност „Dryad“ в доклад във вторник, добавяйки, че JCC вероятно ще трябва да информира Русия за предстоящите планове за движение на кораби на дневна база.

Опасенията за сигурността вече карат големите застрахователи да не предлагат покритие за кораби, плаващи по коридора. Maritime.bg припомня, че Русия обяви, че вече „не може да гарантира сигурността на търговските кораби“.

Маркъс Бейкър, високопоставен служител в застрахователния брокер Marsh, каза във вторник, че само няколко застрахователи биха поели повишения риск в лицето на войнствената реторика от Москва, предаде Ройтерс.

Русия спря да следи за безопасното движение на кораби със зърно. Това каза Михаил Александров, водещ експерт от Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО, коментирайки в интервю за Правда.Ру спирането на участието на Москва в „зърнената сделка“.

Според него никога не е било необходимо руско разрешение за преминаване на кораби от пристанищата на Украйна през Турция. Както обясни политологът, смисълът на участието на Руската федерация в „зърнената сделка“ е Москва да гарантира безопасността на маршрута.

„Ако сега внезапно кораб се взриви на мина, ние вече не носим отговорност за това“, коментира Александров.

Междувременно вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, съобщи Анадолската агенция, предаде БТА.

От управлението по комуникациите на кабинета на Ердоган съобщиха, че двамата лидери са обсъдили въпроси от регионалния дневен ред с акцент върху последните събития в руско-украинската война.

Ердоган е отбелязал, че Анкара продължава да предприема необходимите инициативи с всички страни с цел разрешаване на проблемите, свързани с прилагането на Истанбулското споразумение за износ на зърно от пристанищата на Украйна.

Турският лидер е изразил увереност, че ще бъде създадена атмосфера на сътрудничество за разрешаване на въпроса. Според него конструктивният подход по темата би оказал стимулиращо въздействие върху двете страни по въпроса за завръщане към диалога.

От своя страна Путин е заявил, че Русия би могла да обмисли възобновяването на участието си в споразумението само след детайлно разследване на обстоятелствата около атаката с дронове срещу руски военни кораби в пристанището на Севастопол, както и след гаранции от страна на Киев, че няма да използва хуманитарния коридор за военни цели, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс.

Външните министри на Русия и на Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу също са провели телефонен разговор, в който са обсъдили ситуацията около споразумението за износ на зърно и храни през Черно море, е казал пред ТАСС източник от турското министерство на външните работи. Според съобщение на руското външно министерство, разпространено по-късно, двамата са потвърдили необходимостта от гаранции, които изключват действия, които подкопават зърнената сделка.

ТАСС съобщи още, че зърненото споразумение е било обсъдено отново и от министрите на отбраната на Русия и на Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар, като разговорът се е провел по инициатива на турската страна.

Източници: Maritime.bg, TradeWinds, Reuters, БТА

Войната в Украйна